Ζωγραφήγηση: Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα


 • Η Χάρτα του Ρήγα, από τη Στέγη Ωνάση,  συνεχίζει για μία ακόμη χρονιά να γίνεται αφορμή για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γρίφων, αποκρυπτογράφησης, ζωγραφικής και ιστορίας. Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε κι εσείς τα μυστικά ενός χάρτη που συνέβαλε με τον τρόπο του να ξεκινήσει η Επανάσταση του 1821.

  Ο Ρήγας Βελεστινλής, αυτός που έγραψε τον «Θούριο» ύμνο και προετοίμασε τους Έλληνες για την Επανάσταση του 1821, κατάφερε έξυπνα να «κρύψει» το όνειρό του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη μέσα σε έναν χάρτη.

  Με αφορμή ένα σπάνιο αντίτυπο της Χάρτας της Ελλάδος που βρίσκεται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, μαθητές και μαθήτριες θα λύσουν γρίφους και θα αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που ήθελε να μεταφέρει ο Ρήγας στους υπόδουλους Έλληνες.

  Ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε μέσα στον χάρτη, ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη άγνωστες ιστορίες νομισμάτων, αρχαίων μνημείων, ιστορικών μαχών, μυθικών ηρώων, βασιλιάδων και φιλοσόφων, και εμπνευστείτε για να δημιουργήσετε τα δικά σας –γεμάτα νόημα– σύμβολα.

  Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και πραγματοποιείται σε σχολική τάξη ή διαδικτυακά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

  Η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης ενδιαφέροντος δεν εξασφαλίζει αυτομάτως μια θέση στη δράση.

  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
  ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ
  ΜΑΡΙΑ ΠΑΖΑΡΛΗ – ΔΡ. ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  ΒΙΚΥ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ= ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 210 3713000 και στο  education@onassis.org  Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub