Μαθήματα οικοκυρικών για...αγόρια


Η πιο ανατρεπτική είδηση έρχεται από την Ισπανία και συγκεκριμένα από το Colegia Montecastelo, ένα ισπανικό σχολείο στο Vigo, το οποίο κυριολεκτικά κατέρριψε κάθε είδους στερεότυπο σε σχέση με τη θέση των αντρών στις… “γυναικείες” δουλειές.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί του ισπανικού σχολείου, στοχεύοντας όχι μόνο στη διδασκαλία πρακτικών δεξιοτήτων, αλλά και στο χτίσιμο νέων αξιών, ενσωμάτωσαν στα πλαίσια του περσινού προγράμματος σπουδών του σχολείου άλλο ένα μάθημα, λιγότερο συνηθισμένο μέχρι στιγμής από τα ήδη υπάρχοντα σχολικά μαθήματα: “Οικιακή οικονομία για αγόρια”.

Σημειώνεται ότι η διδακτέα ύλη του εν λόγω μαθήματων περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, μαγείρεμα, σιδέρωμα, ράψιμο και πλύσιμο ρούχων, εργασίες οι οποίες θα εκτελούνταν αποκλειστικά από μικρά αγόρια. Μάλιστα, αξιοπρόσεκτο στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ότι υπήρξαν και αρκετοί μπαμπάδες που προθυμοποιήθηκαν να λάβουν μέρος στη διαδικασία και στα συγκεκριμένα μαθήματα, πλάι στους γιους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα δίνει έμφαση και σε άλλες πρακτικές δεξιότητες της καθημερινότητας, όπως η ξυλουργική ή και η ηλεκτρολογία, ενώ, όπως σχολίασαν και εκπαιδευτικοί του σχολείου, η συμμετοχή των μικρών αγοριών σε ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες τέτοιου είδους συμβάλει στην απελευθέρωσή τους από το στίγμα που συνοδεύει μέχρι σήμερα τέτοιες δραστηριότητες, όταν αυτές εκτελούνται από άντρες.

Εμείς, πάντως, ελπίζουμε ότι και άλλα σχολεία στο μέλλον θα κινητοποιηθούν και θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του ισπανικού κολλεγίου!

Χρυσοστόμου Μαρκέλλα

Μοιραστείτε το

Γράψτε το σχόλιο σας

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!