Μαθήματα διαζυγίου

Η Δανία δίνει προτεραιότητα στα παιδιά: Έρχονται «μαθήματα χωρισμού» για γονείς που θέλουν να πάρουν διαζύγιο

Αλλαγή… δεδομένων για τη Δανία, σε ότι αφορά τη διαδικασία των διαζυγίων. Πλέον, οι γονείς ανηλίκων που θέλουν να πάρουν διαζύγιο, θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν ένα σχετικό μάθημα στο Διαδίκτυο. Στο πλαίσιο του νέου κώδικα διαζυγίου που υιοθετήθηκε από την 1η Απριλίου 2019, κάθε γονέας και σύζυγος, προτού προχωρήσει στην αίτηση διαζυγίου, θα πρέπει να παρακολουθήσει μια ενότητα μαθημάτων διάρκειας περίπου 30 λεπτών, η οποία θα διατίθεται δωρεάν και θα έχει στόχο να λειτουργήσει ως ένα σύστημα πλοήγησης στη νέα ζωή του εκάστοτε γονέα με τα παιδιά του. Τα εν λόγω μαθήματα προέρχονται από το πρόγραμμα ”Συνεργασία μετά το διαζύγιο”, μια πλατφόρμα στο Διαδίκτυο την οποία δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και υιοθετήθηκε από την πολιτική τάξη της Δανίας ως ένα είδος «μπούσουλα» για όλα τα παντρεμένα ζευγάρια που θέλουν να χωρίσουν, όμως έχουν αποκτήσει μεταξύ τους παιδιά.

Το πρόγραμμα, που διατίθεται μέσω υπολογιστή, αλλά και υπό τη μορφή εφαρμογής, αποτελείται από συνολικά 17 ενότητες, οι οποίες προσφέρουν συγκεκριμένες λύσεις για δυνάμει δύσκολες καταστάσεις, αλλά και καλύτερη υποστήριξη, τόσο για τους γονείς, όσο και για τα τέκνα τους, σε περιπτώσεις όπως η διοργάνωση ενός πάρτι γενεθλίων ή μια σχολική εκδρομή, κοκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δανία το περασμένο έτος (2018) δόθηκαν σχεδόν 15.000 διαζύγια, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 46,5% των γάμων, με το ποσοστό των ανήλικων παιδιών του που ζουν και με τους δύο γονείς του να έχει πέσει στο 70%, έναντι του 85% που «κυριαρχούσε» το 1980.

Χρυσοστόμου Μαρκέλλα

Διαβάστε ακόμη

Αγάπα, παιδί μου, το βιβλίο

Η Ιθάκη του Καβάφη εικονοποιείται και κλέβει τις εντυπώσεις

Γράψτε το σχόλιο σας