Σοκ από τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν αθλητές της ενόργανης στη χώρα μας


 • 22 καταξιωμένες αθλήτριες και αθλητές της ενόργανης γυμναστικής, με διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καταγγέλουν επίσημα, με επιστολή που έστειλαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, τη συστηματική τους σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

  Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» οι καταγγελίες ξεικνούν από το 1985 και καλύπτουν διαφορετικές εποχές, ωστόσο οι αθλητές χαρακτηρίζουν ως διαχρονικό κοινό μυστικό τις προπονητικές μεθόδους που «έφταναν στο όριο του βασανισμού με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις».

  Συγκεκριμένα αναφέρουν στην επιστολή τους:

  «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης και με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγειώσης της άσκησης, μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

  Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, κάποιοι προπονητές ανάγκαζαν αθλητές να χτυπούν τους συναθλητές τους αλλά και να κακοποιούν απίστευτα ακόμη και τους ίδιους τους ευατούς τους.

  «Πολλοί από εμάς φτάσαμε στο σημείο να εκτελούμε ασκήσεις ακόμα και με σπασμένα πόδια και χέρια, γεγονός που μας οδήγησε σε μεγαλύτερους τραυματισμούς και πολύ σοβαρά προβλήματα».

  Από όλο αυτό το νοσηρό κλίμα δεν έλειψαν φυσικά και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης:

  «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη γα να τους δείξουν πώς να κάνουν σωστά την άσκηση. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι τα ανήλικα παιδιά βρισκόταν μόνα μακριά από τα σπίτια τους (περίοδοι αγώνων και προετοιμασιών) τα παρενοχλούσαν σεξουαλικά και κατόπιν τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό».

   

  Όλα αυτά συνέβαιναν με θύματα μικρά παιδιά, αφού οι περισσότεροι άρχισαν να ανασχολούνται με το άθλημα από την ηλικία των 5 ετών, έχοντας ήδη στα 9 τους χρόνια, συμμετοχές σε αγώνες, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο.

  Στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών. Ουσιαστικά τονίζεται ότι οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είχαν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά και δεν υπήρχε κανένας ελέγχος, κάτι που έκανε ανεξέλεγκτη τη δράση τους.

   

  “Χαμόγελο του Παιδιού”: Ανεξέλεγκτες oι διαστάσεις της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο Διαδίκτυο

    • Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

  Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub