Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου Ο.Τ.Ε "Ιστορία Tηλεπικοινωνιών....σε μία Κυριακή!"

Είναι υπέροχο και άκρως ελπιδοφόρο να διακρίνεις χαρούμενα και εκστασιασμένα παιδικά πρόσωπα,
κατά την προσέγγιση και επαφή τους με την ιστορία των Tηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

 

Μια βιωματική εμπειρία και για τους γονείς
Η γνώση γίνεται παιχνίδι
Μεγάλοι στο ρόλο μικρών

 

Αλλά ταυτόχρονα και διασκεδαστικό να βλέπεις τους γονείς να συναγωνίζονται τα παιδιά σε

ενέργεια, συμμετοχικότητα και παιχνίδι, σε αυτό το μαγικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο που

προσφέρει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.

 

Στο πλαίσιο των Κυριακάτικων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και γονείς, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών  (Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά) προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία επικοινωνίας, με μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 7 – 12 ετών.

Η ανάγκη για επικοινωνία, η μεταφορά της πληροφορίας και η πρόσβαση στη γνώση αποτελούν διαχρονικές συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας του κοινωνικού συνόλου.

Η ιστορική αυτή καταγραφή της πορείας που διένυσε η ανθρώπινη επικοινωνία, παρουσιάζεται βήμα – βήμα και έκθεμα – έκθεμα στους ανακαινισμένους εκθεσιακούς χώρους του πρώτου και δεύτερου ορόφου, που εξελίσσονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

 

Θαλής ο Μιλήσιος …η ιστορία των υποβρυχίων καλωδίων
Τα παιδιά επεξεργάζονται τα εκθέματα

Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών   ο επισκέπτης δεν βρίσκεται καθηλωμένος μπροστά απο τα εκθέματα, αλλά γίνεται ένα με αυτά, καθώς απολαύνει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων μουσείων, να μπορεί να έρχεται σε επαφή με το έκθεμα και με τη χρήση βασικών αισθήσεων (οραση, ακοή, αφή) να καταννοεί τη σημαντικότητα του.

 

 

Όπως μας εξήγησε η Υπεύθυνη του Mουσείου Νικολέττα Λιακοσταύρου, “ο βασικός στόχος της αποστολής του Μουσείου είναι να είναι ανοικτό στην κοινωνία για να προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες. Να δίνουμε τα κίνητρα στους γονείς και τα παιδιά, να στηρίζουν τη δραστηριότητα μας και να αποκωδικοποιούμε τους ρυθμούς της ζωής ώστε να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τα προγράμματα και τις εκπαιδευτικές μας δράσεις. Γιατί μόνο τότε ένα μουσείο είναι ζωντανό”.

 

Τα παιδιά με φόντο το πορτραίτο του μεγάλου ευεργέτη Γκράχαμ Μπελ
Φωτογραφία με τη “στολή” του εναερίτη στο AR photo booth

Το άκουσμα της είδησης πως το υπέροχο αυτό ταξίδι στο χωροχρόνο προσφέρεται δωρεάν, αποτελεί άλλη μία ευχάριστη έκπληξη για τους επισκέπτες του Μουσείου. Αλλά δεν είναι και ο πιο ουσιώδης λόγος που καθιστά επιτακτική την επίσκεψη και συμμετοχή σε κάποιο απο τα προγράμματα του.

Ο μεγαλύτερος και πιο ουσιαστικός λόγος βρίσκεται στη διάκριση που απονεμήθηκε στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών  από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), να αποτελεί το τιμώμενο μουσείο στην Ελλάδα, για το 2018. Μία διάκριση που δεν ήρθε τυχαία και όπως δήλωσε η υπεύθυνη του Μουσείου “αποτελεί ιδιαίτερη τιμή καθώς το ICOM αξιολόγησε το μουσείο μας σε πολλαπλά επίπεδα. Για την τεχνολογική υποδομή και τα μέσα. Τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και το ρόλο τους στη μουσειοπαιδαγωγική διαδικασία. Το επιστημονικό έργο της ψηφιοποίησης και της τεκμηρίωσης όλων των εκθεμάτων. Την αρτιότητα της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα. Τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση που επιδεικνύουν οι άνθρωποί του στην εργασία τους αλλά και το εκπαιδευτικό του έργο για να προσεγγίσει νέα κοινά μέσα απο τη χρήση της τεχνολογίας”.

 

 

Τα παιδιά απορροφούνται με τις ιστορίες των εμψυχωτών τους

Τα κριτήρια αυτά που ανέδειξαν το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

ως τιμώμενο μουσείο της χρονιάς, αποτελούν τα

σημαντικότερα κίνητρα στο γονέα και το παιδί για να ζήσουν

μαζί την εμπειρία.

Να απολαύσουν το ταξίδι και να κερδίσουν απο

αυτό, κυρίως εξάπτοντας τη φαντασία τους.

Γιατί όπως ερμηνεύει και ο Αινστάϊν “η φαντασία είναι πιο

σημαντική απο τη γνώση καθώς περικλείει όλο τον κόσμο,

παρακινεί την πρόοδο και γεννάει την εξέλιξη”.

 

 

 

Γιάννης Ζαπάντης

info@kidshub.gr

Γράψτε το σχόλιο σας