Αthena: το σπίτι της Επιστήμης

Το νέο πρότυπο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, Athena άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 10 Δεκεμβρίου 2018.

Σκοπός του Athena είναι να εξοικειώσει τους νέους με τις βασικές επιστημονικές αρχές και τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας με ευχάριστο, δημιουργικό και εκπαιδευτικό τρόπο και να τους εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης. Παράλληλα, επιδιώκει να φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας, έναν κόσμο που μερικές φορές μοιάζει μυστήριος και απόμακρος, αλλά είναι μαγικός.

Σε μία εξαιρετική κτηριακή υποδομή συνολικής επιφάνειας 1.200 m2 δημιουργήθηκαν:
– Δύο όροφοι με 54 διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των τομέων της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής και της Ρομποτικής.
– Αμφιθέατρο ειδικά σχεδιασμένο για την διεξαγωγή ομιλιών, παρουσιάσεων και Επιδείξεων Πειραμάτων Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας.
– Ένα σύγχρονο Εργαστήριο Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής, Ρομποτικής.

Τα εργαστήρια του απευθύνονται σε παιδιά από 10 ετών και πάνω και στοχεύουν στο να φέρουν τα παιδιά κοντά στις νέες τεχνολογίες. Τα εργαστήρια που απευθύνονται στο κοινό είναι τα εξής:

  • Robotics App: Τα παιδιά από 12 ετών γίνονται προγραμματιστές/στριες και δημιουργούν τις δικές τους εφαρμογές για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα βασικές αρχές της ρομποτικής. Αρχικά, χωρίζονται σε ομάδες (των 2 ατόμων), μαθαίνουν τα χαρακτηριστικά των έξυπνων κινητών τηλέφωνων και των αισθητήρων τους, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο προγραμματίζονται. Στη συνέχεια εξοικειώνονται με το περιβάλλον της εφαρμογής ΜΙΤ App Inventor 2 και δημιουργούν μία απλή εφαρμογή που συνδέει το κινητό τηλέφωνο με το ρομπότ. Μαθαίνουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν κώδικα, ώστε να τηλεκατευθύνουν ένα ρομποτικό όχημα από το έξυπνο κινητό τους χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα εικονικά πλήκτρα και σταδιακά εξελίσσουν την εφαρμογή αξιοποιώντας τους αισθητήρες και τα δεδομένα τους.
  • Το πρώτο σου ρομπότ με Lego: Τα παιδιά από 10 ετών μαθαίνουν τον τρόπο λειτουργίας συστημάτων της αυτόματης στάθμευσης και των αυτo-οδηγούμενων οχημάτων. Κατασκευάζουν ένα ρομποτικό όχημα και το προγραμματίζουν να εκτελεί κάποιες απλές κινήσεις στον χώρο, αντιμετωπίζοντας τυχόν προβλήματα και δυσκολίες που προκύπτουν κατά τη διαδικασία. Τέλος, προσθέτουν αισθητήρες χρώματος και προγραμματίζουν το ρομποτικό όχημα να εκτελεί πιο σύνθετες κινήσεις στον χώρο. Στο εργαστήριο χρησιμοποιείται η πλατφόρμα ρομποτικής Lego EV3 Mindstorms.

To Athena είναι ανοιχτό Σάββατο και Κυριακή από τις 11.00-19.00 [τελευταία είσοδος στις 18.00]. Το εισιτήριο ξεκινάει από 6€.

Είδος εισιτηρίου  Έκθεση  Πειραματικές Επιδείξεις  Εργαστήρια
 Κανονικό  6 €  6 €  8 €
 Μειωμένο (παιδιά, μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, πολύτεκνοι, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι)  4 €  4 €  6 €

Στις 24/12 και 31/12 οι ώρες λειτουργίας είναι 11:00-17:00, (τελευταία είσοδος 16:00). Στις 25/12 και 01/01 το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας Athena θα είναι κλειστό.

 

Γράψτε το σχόλιο σας